Forbud mot fyring med mineralolje fra 1.1.2020 og lokal forskrift av 12.09.2019

Det blir fra 1.1.2020 forbudt å bruke mineralolje til oppvarming i boliger, og i driftsbygninger i landbruket etter 1.1.2025. Det vil da være mange nedgravde oljetanker som går ut av bruk etter nyttår, og lekkasjer fra nedgravde tanker kan gi lokal forurensning av grunn, jord og vann. Tanker som ikke er i bruk, skal tømmes for restolje, rengjøres og fjernes. 

Illustrasjonsbilde - Viser en gravemaskin som fjerne en gammel oljetank. - Klikk for stort bildeIllustrasjonsbilde - Viser en gravemaskin som fjerne en gammel oljetank. Ukjent

Kommunen vedtok 12.09.2019 ei lokal forskrift slik at forbudet blir gjeldende over hele kommunen og uansett størrelse: Forskrift om tiltak for å motvirke fare for forurensning fra nedgravde oljetanker, Grong kommune, Trøndelag av 12.09.2019 nr 1117. 

Selv tanker som er «fyrt tomme» inneholder i snitt 100 liter restolje per m3 av det totale volumet. I tillegg kan det være oljesøl under tanken pga tidligere lekkasje og overfyllinger som sprer seg over tid. Oppgravde tanker og restoljen skal leveres til lovlig mottak, restoljen som farlig avfall. 
 
Det er ingen formelle krav for tømming, rengjøring og fjerning av nedgravde oljetanker, men firmaer/personer bør kunne dokumentere nødvendige kvalifikasjoner. Det kan lett skje lekkasjer, forurensning av grunnen og skader på bolig bl.a. ved at tankene ikke tømmes for all olje før de løftes opp fra bakken. Det er da den som utfører arbeidet som har ansvaret dersom noe går galt og oljesøl oppstår, og kan bli erstatningspliktig. På www.oljefri.no finner man mer info og bedrifter som er sertifisert.  
 
Kommunen skal ha et register over tankene, med størrelse, konstruksjon, korrosjonsbeskyttelse, alder og plassering. Kommunen kan innhente kundelister fra oljeselskapene. Ved innmelding til kommunen om tømt oljetank, skal det leveres dokumentasjon på 
1) Forsvarlig tømming av tanken 
2) Oljetankens tilstand 
3) At grunnen rundt tanken er fri for oljesøl og at eventuell forurensende masser er levert til godkjent mottak 
4) Levering av oljeavfall som farlig avfall til godkjent mottak. 
5) Levering av oljetank til godkjent mottak.