Veiledning til søknad om parkeringstillatelse for forflytningshemmede

Hvor skal søknaden sendes?

Søknaden skal sendes til kommunen du er bosatt i. Dersom du er bosatt et annet sted enn du er folkeregistrert bør du forklare valg av kommune i søknaden.

Søknad sendes via elektronisk søknadsskjema.

Gå til skjema Parkeringstilatelse for forflytningshemmede (HC-bevis)

Ønsker du å fylle ut skjemaet for hånd

Det er mulig å laste ved skjemaet for å fylle ut for hånd.
Last ned skjemaet Søknad om parkeringstillatelse for forflyttningshemmede søknadsskjema

Trenger du veiledning for utfylling?

Kontakt saksbehandler i koordinerende enhet for å avtale tid for bistand.

Vilkår for tildeling av p-tillatelse for forflytningshemmede

Hvordan vise at vilkårene er oppfylt Det er to grunnvilkår som må være oppfylt for at en søknad om parkeringstillatelse kan innvilges:

  1. Søker har en nedsatt evne til forflytning.
    Dette dokumenteres ved søkerens egen forklaring og legeerklæringen. Legen skal foreta en selvstendig vurdering av søkerens forflytningsevne. Legeerklæringen må være ny, og ikke mer enn 6 måneder gammel.
     
  2. Søker har særlig behov for parkeringslettelser på konkrete steder
    Dette beskrives i søknadskjemaet av søkeren selv, og ved eventuell tilleggsdokumentasjon. Søkeren må beskrive parkeringsbehovet sitt – og utfordringer ved parkering ved konkrete steder, f.eks. bolig, arbeid, skole og ved regelmessig og hyppig trening/behandling på sykehus, klinikker, treningssenter og liknende steder hvor det er svært vanskelig å parkere. Regelmessige behov som trening og behandlinger må dokumenteres med uttalelse fra behandler/treningssted, timekort, kvitteringer eller lignende. Dokumentasjonen må vise hvor ofte du har dette behovet (f.eks. antall ganger pr. uke/måned). Behov for parkering i andre kommuner skal også beskrives.

    Kommunen vurderer om søkeren vil oppnå parkeringslettelser på steder søkeren angir å ha behov for parkering ut fra den beskrevne forflytningsevnen.

    Ved søknad som passasjer gjelder også et tredje vilkår for å få tildelt p-tillatelse:
  3. Søker har behov for regelmessig hjelp av fører utenfor motorvognen.
    Dette dokumenteres ved søkerens forklaring og av legeerklæringen. Dette tilleggsvilkåret innebærer at det kun er forflytningshemmede personer som ikke kan etterlates alene mens føreren parkerer motorvognen på en ordinær parkeringsplass som kan tildeles p-tillatelse som passasjer. Kommunen foretar en helhetlig vurdering av søkerens behov for p-tillatelse. Parkeringstillatelse er ikke ment som en økonomisk støtteordning. Kostnader tilknyttet bruk av motorvogn eller parkering vektlegges ikke ved vurdering av søknaden. Det legges heller ikke vekt på om søkeren mottar støtte til motorvogn, at man har behov for gratis passering av bomring eller ønske om fritak for piggdekkavgift

Vedlegg til søknaden

  1. Legeerklæring
  2. Passfoto
  3. Kopi av førerkort – ved søknad som fører
  4. Dokumentasjon på ferdsel til steder/gjøremål (ved behov for dette). I tillegg kan hyppigheten av slik ferdsel dokumenteres ved behov

Forventet saksbehandlingstid

Saksbehandlingstiden vil normalt være 4- 6 uker fra søknad og alle vedlegg er registrert mottatt. Ved eventuell klage over avslag må lengre saksbehandlingstid påregnes hos klageorganet.